Specifičan trudnički stres

specifičan trudnički stres

Specifičan trudnički stres

Trudnoća se često idilično predstavlja kao blaženi period za ženu i porodicu. Probajte sada da zamislite sliku jedne trudnice. Šta vam prvo pada na pamet? Fotografije trudnica na koje najčešće nailazimo u javnosti uglavnom predstavljaju nasmejanu, bezbrižnu trudnicu, koja, čini se, ne zna za druge emocije osim sreće kojom zrači. Odakle onda specifičan trudnički stres u ovoj priči?

Realnost je, ipak, često drugačija od fotografija kojima smo okruženi. Trudnoća sa sobom donosi brojne promene i izaziva različite brige kod trudnica. U toku trudnoće odigravaju se velike promene u telu žene, pa tako u toku ovog perioda žene mogu iskustiti čitav niz simptoma koji mogu izazvati brigu poput krvarenja, kontrakcija, mučnina, proširenih vena i sl. Svi ovi simptomi mogu izazvati brigu kako za sopstveno, tako i za bebino zdravlje. Osim toga trudnice, a naročito prvorotke, mogu strepiti od toga kakve promene će nastupajuća uloga roditelja doneti i hoće li se one dobro snaći u tome? Kad se svemu tome doda i strah od porođaja koji gotovo svaka trudnica iskusi, jasno je da se radi o jednom periodu života koji i te kako može biti stresan. Psiholozi koji su dugo godina proučavali veliki broj trudnica, došli su do zaključka da su navedene teme čest izvor briga kod velikog broja žena tokom trudnoće, te su skup tih problema nazvali specifičan trudnički stres.

Kao i stres vezan za bilo koju oblast u životu i stres specifičan za trudnoću donosi izvesne posledice po zdravlje žene. Kada je reč o trudnicama, utvrđeno je da su žene koje su dogotrajno i intenzivno doživljavale stres u toku trudnoće imale veći rizik od prevremenog porođaja, zdravstvenih komplikacija u toku trudnoće i rađanja novorođenčeta sa nižom porođajnom težinom, što sve zajedno povlači veći rizik za dalje zdravstvene kompikacije za dete.

Kako bi smanjili nivo stresa u trudnoći i umanjili rizik od komplikacija koje stres može doneti važno je da trudnice vode računa o tome kako se u toku trudnoće osećaju, da primete da li ih neki problem previše često brine, da li dugo vremena posvećuju razmišljanju na neku specifičnu temu i da li zbog toga osećaju zamor, strah, neraspoloženje i sl.

Neke od aktivnosti koje mogu biti od koristi za prevazilaženje stresa jesu dobra informisanost o napredovanju trudnoće, upoznavanje sa promenama koje se mogu očekivati u telu, izdvajanje vremena za šetnje, druženja, zdrava ishrana, lagane vežbe i tehnike relaksacije.

Ukoliko osetite da ste u toku trudnoće često napeti, da često brinete, a niste sigurni kako da to prevaziđete, možete se obratiti za pomoć u psihološko savetovalište za trudnice.

Terimin možete zakazati telefonom na broj 064 115 06 02 ili putem online formulara za zakazivanje.

Mila Radovanović, master psiholog- porodični savetnik

Podelite prilog sa prijateljima
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments