Trudnoća iz psihološkog ugla- prvi trimestar

prvi trimestar

Trudnoća iz psihološkog ugla- prvi trimestar

Početak trudnoće je period kada telo žene počinje da menja svoj način funksionisanja kako bi stvorilo uslove da narednih devet meseci bude mesto u kojem će se razviti novi život. Uporedo sa tim zametak novog života započinje svoj razvoj. Ovi procesi razvoja i promene odvijaju se neprestano, u savršenom skladu uređenom inteligencijom tela. Tako, već u toku prvog trimestra telo bebe u potpunosti formira ljudski oblik  koji će u daljem toku trudnoće nastaviti svoj rast i razvoj.

Za to vreme, na psihološkom planu buduće majke saznanje o trudnoći takođe donosi promene. U ovom trenutku to je možda i samo spoznaja da započinje nešto novo, drugačije. Nova faza u životnom ciklusu. Istovremeno, početak novog označava i promenu ili rastanak sa onim što je do tada bilo. Nove uloge, nove navike, novi načini životnog funkcionisanja. I koliko god je to novo lepo i radosno, istovremeno je i nepoznato, pa zbog toga može biti izvor brige ili straha. Sa druge strane rastanak sa starim navikama, načinima funkcionisanja može da donese setu ili nesigurnost. Zbog svega toga u početku trudnoće često se dešava da osećanja budu promenjiva i da variraju od sreće do tuge, od razdraganosti do zabrinutosti.

Promenjiva osećanja sasvim su uobičajna u početku trudnoće. U redu je da trudnica povremeno oseća strah ili brigu, da je plačljiva ili nesigurna. Kao i da ova osećanja potom zamene sreća i zadovoljstvo. I da se ona smenjuju u toku dana, čak i u toku jednog sata. Telo se sada menja, a sa njim i unutrašnji mentalni svet. Zbog svih unutrašnjih aktivnosti telo će često slati poruku da mu je potrebno više odmora, relaksacije, sna. Trudnoća je dobro vreme da se povežete sa sobom, da osluškujete i prepoznajete poruke svog tela. A zatim i svoje duše. Svako osećanje je korisno i svako nam šalje neku poruku. Zato je važno da sa njima budemo u kontaktu, da ih prihvatimo i razumemo. Zato se zapitajte. Čega se plašite? Za šta brinete? Šta treba da uradite da to prevaziđete? Da li treba da savladate neku novu veštinu? Da naučite da budete strpljiviji, da razvijete saosećanje? Da naučite da prepoznajete svoja osećanja? Da bolje izrazilte svoje potrebe?

Neka početak trudnoće bude i početak vašeg puta, ka sebi, kao unutra, ka ličnom razvoju. Jer to je jedini siguran put ka uspešnom roditeljstvu. Ako vam potrebna konsultacija, mesto gde ćete uz stručnu podršku tragati za odgovorima na ova pitanja i raditi na ličnom razvoju na putu ka roditeljstvu možete se javiti u Psihološko savetovalište za (buduće) trudnice i njihove partnere na telefon 064 115 06 02 ili putem online formulara za zakazivanje.

Mila Radovanović, psiholog-porodični savetnik

Podelite prilog sa prijateljima
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments