Prenatalna vezanost

prenatalna vezanost

Prenatalna vezanost

Da li ste nekad razmišljali o tome kako se formira roditeljski identitet? Kako nastaje želja da brinemo o bebi i pružimo joj najbolje uslove za rast i razvoj? Da li o bebi počinjemo da se brinemo kada se ona rodi ili o tome razmišljamo i ranije? I šta je to prenatalna vezanost?

Prva iskustva o tome šta znači biti roditelj i brinuti se o nekom stiču se u detinjstvu, u odnosu sa sopstvenim roditeljima. U periodu kada smo mali i nesposobni da preživimo bez tuđe pomoći, u potpunosti se oslanjamo na roditelje. Iz odnosa sa njima učimo o sebi i o svetu. Na taj način gradimo svoju ličnost, vrednosti, stavove. Vremenom, gradimo odnose i sa drugim ljudima unutar i izvan porodice, stičemo različita iskustva. Tako, do momenta kada postajemo odrasli, svako od nas ima određeno iskustvo o tome šta znači ,,biti sa nekim, brinuti o nekom’’. Sva ova iskustva ostaju zabeležena u našem mentalnom svetu i pomažu nam da gradimo odnose sa drugim ljudima.

Kada dođe do trudnoće, u našoj svesti se javlja ideja o tome da ćemo postati roditelji. To je vreme kada sva naša iskustva o tome šta znači ,,biti sa…’’ postaju aktivna. Tada oživljavaju slike naših odnosa sa roditeljima i svima onima koji su bili značajan oslonac za nas tokom života. Ova iskustva nam pomažu da izgradimo sliku o sebi kao budućem roditelju. I dok se beba razvija u stomaku majke, buduća majka razmišlja o tome kako će beba izgledati, kakav će ona biti roditelj, kakav će biti njihov odnos. Tako počinje da se razvija jedna posebna veza između majke i bebe koja se naziva prenatalna vezanost.

Prenatalnu vezanost čine sve one fantazije i razmišljanja o bebi na osnovu kojih se kod buduće majke bude osećanja ljubavi ka bebi i želje da se o njoj brine, pre i nakon rođenja. Prenatalna vezanost pokreće kod trudnice želju da vodi računa o svom zdravlju u toku trudnoće, da obezbedi bezbedno i prijatno okruženje za svoju bebu, da razmišlja o sebi kao roditelju. Zato je prenatalna vezanost osnov za razvoj kvalitetne brige za bebu i za razvoj majčinskog ideniteta.

Iako razvoj prenatalne vezanosti može početi već oko desete nedelje trudnoće, on je najintenzivniji u drugom timestru. Istraživanja su pokazala da na razvoj ove važne psihološke veze značajno utiče ultrazvučni pregled u trudnoći jer čini bebu ,,realnijom’’, kao i momenat kada trudnica počne da oseti pokrete bebe u stomaku. Takođe, od izuzetnog značaja za razvoj prenatalne vezanosti je i podrška partnera i porodice u toku trudnoće. Da bi trudnica mogla da obezbedi kalitetnu brigu za bebu, važno je da se ona oseća sigurno i zadovoljno u svom okruženju. To podrazumeva i dostupnost kvalitetne zdravstvene zaštite, kao i emocionalne podrške.

Ponekad je period trudnoće i period problema i izazova za buduće roditelje. Nekada je to vreme u kojem se ponovo jave neki stari konflikti i neprijatna sećanja na odnose koji nam nisu prijali. Nekada je to vreme kada dođe do krize u partnerskim odnosima ili izostane očekivana podrška najbližih. Takve okolnosti mogu kod budućih majki probuditi strahove i brige, povećati nivo stresa, tuge ili ljutnje. Ova neprijatna osećanja mogu ugroziti razvoj kvalitetne brige za bebu i zato je važno da trudnice koje kod sebe prepoznaju neke od ovih problema rade na tome da ih prevaziđu. Jedan od načina za to može biti i psihološko savetovanje koje klijentima pomaže da razumeju i prevaziđu problem koji ih muči.

Ukoliko želite da zakažete razgovor sa psihologom možete se obratiti na telefon 064 115 06 02 ili putem online formulara za zakazivanje.

Mila Radovanović, master psiholog- porodični savetnik

Podelite prilog sa prijateljima
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments