Brain gym metoda u radu sa decom (osvrt iz ugla psihologa)

Brain gym

Brain gym metoda u radu sa decom (osvrt iz ugla psihologa)

Brain gym je metoda koju svakodnevno koristim u svom radu sa decom. Ova metoda koristi pokret da bi kod dece podstakla razvoj različitih veština- od opšte motoričke koordinacije, preko koncentracije i pamćenja, smanjenja hiperaktivnosti, do razvoja veština komunikacije i emocionalne ravnoteže. Činjenica da se bazira na pokretima koji su sastavni deo razvoja deteta, čini ovu metodu zabavnom i prijemčivom za decu, te tako deca uz pomoć nje uče kako da savladaju neki zadatak ili problem u učenju ili u životu, a da pri tom imaju doživljaj lakoće i uživanja u samoj aktivnosti.

Sa današnjeg stanovišta mogu da kažem da sam vrlo zadovoljna što je Brain gym deo moje prakse, a donosim vam i priču kako sam otkrila ovu metodu…

Tokom studija psihologije stekla sam zaista široko znanje o razvoju deteta. Naučila sam koje su očekivane razvojne faze i kako prepoznati kada postoji neka teškoća ili problem u razvoju. Koliko je za razvoj deteta važno porodično okruženje i da se u okviru njega neguju topli i podržavajući odnosi među članovima. I kako vršnjaci i šire okruženje utiču na razvoj deteta. I još mnogo toga.

A onda je došla na red primena znanja u praksi. Tokom rada sa decom, počela sam da uviđam da je znanje koje sam do tada stekla u okviru struke potrebno nadograditi. Teorijsko znanje upotpuniti praktičnim. Deca svet posmatraju kroz igru, izražavaju se kroz crtež, vole da su u pokretu. Tako, kada sam kao psiholog prvi put ušla u vrtićku sobu, shvatila da ako želim da upoznam dete, da procenim sve one aspekte razvoja o kojima sam na fakultetu učila, ako treba da prepoznam problem i pomognem detetu da ga prevaziđe, prvo što treba da uradim je da uđem u njihov svet i povežem se sa detetom na način koji je njemu blizak. Da uđem u svet igre, mašte, ritma, pokreta…I tako je počelo moje istraživanje. Na početku sam se oslanjala na intuiciju. Ušla bih u sobu, sela na pod i uključila se u igru. Puštala bih decu da vode, da podele uloge, objasne pravila. Tako sam kroz igru slušala dete, način na koji se igra, teme o kojima priča, sadržaje koje crta i sve to upoređivala sa onim što se po razvojnim normama očekuje u tom uzrastu i tako spajala teoriju i praksu gradeći se u svojoj profesionalnoj ulozi.

Ali to je bio samo početak. Osećala sam da je potrebno više. Još znanja i veština. Pristupi koji dokazano daju rezultate. Onda se u mom životu ukazala jedna sjajna prilika. Prihvaćen je rad koji smo koleginica i ja prijavile u okviru ‘’Young child conference’’ – događaja koji okuplja stručnjake različitih profila koji rade sa decom iz celog sveta. I tako smo se u aprilu 2015. godine našle u Njujorku. U predivnom ambijentu čuvenog hotela ,,Njujorker’’ u kojem je svojevremeno živeo naš veliki naučnik Nikola Tesla, imale smo priliku da izlažemo svoj rad, ali i da nekoliko dana pratimo brojna predavanja kolega iz celog sveta. Bila je ovo zaista veličanstvena i značajna prilika koja mi je otvorila vrata ka onom za čim sam godinama pre toga tragala. Terapija igrom, yoga za decu, upotreba priče i muzike u terapijskom radu sa decom i upotreba pokreta u cilju podsticanja razvoja kognitivnih veština. Sve to na jednom mestu, metode koje daju rezultate, koje spajaju specifičnosti dečijeg sveta i terapijske ciljeve! To je bio događaj koji je odredio put mog daljeg profesionalnog razvoja. Prva na tom putu bila je serija edukacija iz oblasti edukacijske kineziologije i programa ,,Brain gym’’, a zatim su se nizale i druge (Learn to play therapy, Therpeutic storytelling i dr.).

Sve ovo implementirala sam u svoju praksu. Tako danas, četrnaest godina nakon onih prvih intuitivnih koraka u polju praktičnog rada sa decom, svakim danom koračam novim, sigurnijim koracima na stazi profesionalnog razvoja, radujući se na tom putu svakom uspehu koji u saradnji sa porodicama postignem, dok istovremeno svaki novi rezultat daje dodatnu inspiraciju i motivaciju za dalji profesionalni razvoj.

Podelite prilog sa prijateljima
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Email adrese ne ustupaju se trećim licima ni pod kojim uslovima.
POSETITE INBOX ILI SPAM / JUNK SANDUČE
Uspešno ste se prijavili, hvala!
Psihološko savetovalište Mila Radovanović
www.milaradovanovic.com
Prijavite se na newsletter
Želite li da budete informisani o novostima na blogu i najavama događaja?
Prijavite se na newsletter.
Email adrese ne ustupaju se trećim licima ni pod kojim uslovima.
Email adrese ne ustupaju se trećim licima ni pod kojim uslovima.
Email adrese ne ustupaju se trećim licima ni pod kojim uslovima.