Prenatalna vezanost

Prenatalna vezanost Foto: pixabay

Da li ste nekad razmišljali o tome kako se formira roditeljski identitet? Kako nastaje želja da brinemo o bebi i pružimo joj najbolje uslove za rast i razvoj? Da li o bebi počinjemo da se brinemo kada se ona rodi ili o tome razmišljamo i ranije?

Prva iskustva o tome šta znači biti roditelj i brinuti se o nekom stiču se u detinjstvu, u odnosu sa sopstvenim roditeljima.  U periodu kada smo mali i nesposobni da preživimo bez tuđe pomoći, u potpunosti se oslanjamo na roditelje. Iz odnosa sa njima učimo o sebi i o svetu. Na taj način gradimo svoju ličnost, vrednosti, stavove. Vremenom, gradimo odnose i sa drugim ljudima unutar i izvan porodice, stičemo različita iskustva. Tako, do momenta kada postajemo odrasli, svako od nas ima određeno iskustvo o tome šta znači ,,biti sa nekim, brinuti o nekom’’. Sva ova iskustva ostaju zabeležena u našem mentalnom svetu i pomažu nam da gradimo odnose sa drugim ljudima.

Kada dođe do trudnoće, u našoj svesti se javlja ideja o tome da ćemo postati roditelji. To je vreme kada sva naša iskustva o tome šta znači ,,biti sa…’’ postaju aktivna. Tada oživljavaju slike naših odnosa sa roditeljima i svima onima koji su bili značajan oslonac za nas tokom života. Ova iskustva nam pomažu da izgradimo sliku o sebi kao budućem roditelju. I dok se beba razvija u stomaku majke, buduća majka razmišlja o tome kako će beba izgledati, kakav će ona biti roditelj, kakav će biti njihov odnos. Tako počinje da se razvija jedna posebna veza između majke i bebe koja se nazviva prenatalna vezanost.

Prenatalnu vezanost čine sve one fantazije i razmišljanja o bebi na osnovu kojih se kod buduće majke bude osećanja ljubavi ka bebi i želje da se o njoj brine, pre i nakon rođenja. Prenatalna vezanost pokreće kod trudnice želju da vodi računa o svom zdravlju u toku trudnoće, da obezbedi bezbedno i prijatno okruženje za svoju bebu, da razmišlja o sebi kao roditelju. Zato je prenatalna vezanost osnov za razvoj kvalitetne brige za bebu i za formiranje roditeljskog ideniteta.

Iako razvoj prenatalne vezanosti može početi već oko desete nedelje trudnoće, on je najintenzivniji u drugom timestru. Istraživanja su pokazala da na razvoj ove važne psihološke veze značajno utiče ultrazvučni pregled u trudnoći jer čini bebu ,,realnijom’’, kao i momenat kada trudnica počne da oseti pokrete bebe u stomaku. Takođe, od izuzetnog značaja za razvoj prenatalne vezanosti je i podrška partnera i porodice u toku trudnoće. Da bi trudnica mogla da obezbedi kalitetnu brigu za bebu, važno je da se ona oseća sigurno i zadovoljno u svom okruženju. To podrazumeva i dostupnost kvalitetne zdravstvene zaštite, kao i emocionalne podrške.

Ponekad je period trudnoće i period problema i izazova za buduće roditelje. Nekada je to vreme u kojem se ponovo jave neki stari konflikti i neprijatna sećanja na odnose koji nam nisu prijali. Nekada je to vreme kada dođe do krize u partnerskim odnosima ili izostane očekivana podrška najbližih. Takve okolnosti mogu kod budućih majki probuditi strahove i brige, povećati nivo stresa, tuge ili ljutnje. Ova neprijatna osećanja mogu ugroziti razvoj kvalitetne brige za bebu i zato je važno da trudnice koje kod sebe prepoznaju neke od ovih problema rade na tome da ih prevaziđu. Jedan od načina za to može biti i psihološko savetovanje koje klijentima pomaže da razumeju i preveziđu problem koji ih muči.

Ukoliko želite da zakažete razgovor sa psihologom možete se obratiti na telefon 064 115 06 02 ili email: trudnicketeme@gmail.com 

Mila Radovanović, master psiholog- porodični savetnik

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *